marți, 18 ianuarie 2011

Inmultirea bananierilor , si cum se face aceasta.


Bananieri se imultesc prin seminte care se formeaza la capatul ciorchinei de banane , acestea se pilesc umpic inainte de plantare fara a deteriora miezul dupa care se lasa in apa calduta peste noapte iar ulterior se planteaza 1 - 2 cm in sol la o temperatura de 20 - 30 grade , solul se va pastra umed iar in interval de 1 - 6 luni cele care nu putrezesc vor germina pentru bananieri semanati in apartament media de germinare este de 25 % - 40 % o medie destul de buna pentru orice incepator.
Bananieri se mai pot inmulti prin puiiti care apar la baza tulpinei bananierului , car la varsta de 3 - 4 luni se pot transplanta in ghiveci. In acest caz trebuie avuta mare grija la desprinderea puilor de pe tulpina ca in momentul separari de planta mama sa nu rupem incorect puiul asa ca va fi prins cu degetele in cel mai aproipiat loc de tulpina plantei mama pentru ca ruptura sa se faca chiar din nodul de legatura dintre pui si mama ( locul de unde iese puiul din bananier ). Cand rupem puiul de planta va aparea un miros de banane necoapte , mmmmmmm !!!
Dupa ce am separat puiul de planta mama luam ghiveciul si incepem plantarea dupa care udam din abundenta pentru o vindecare cat mai rapida a ambelor plante.

4 comentarii:

  1. deci...sa inteleg ca, ma duc la magazin, cumpar cateva banane, si varful lor il pun in pamant?

    O sa imi creasca bananierul ? In cati ani o sa am si fructele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba da, asa tre sa faci, cumperi banane, si pui varfurile cu tot cu coji in pamant si or sa iasa bananieri. Daca tot faci asta, pune in alt ghiveci si vreo 3-4 tigari, sa-ti iasa si plante de tutun!

      Ștergere